Харчування школярів вимагає особливої уваги тому, що сучасне навчання в школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами.
За останніми даними ВООЗ, здоровя дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування. Харчування дуже сильно впливає на все, що відбувається в житті та формуванні організму дитини. Це не тільки належний розвиток системи тралення, шлункового тракту, а й нервової, кістково-мязової систем та й узагалі усіх життєвоважливих органів. Правильний раціон впливає на прцездатність дитини, а відтак і на рівень засвоєння корисної інформації.
Сучасний школяр, на думку дієтологів повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для організму, що росте, обовязкове молоко, сир, кисломолочні продукти – джерела кальцію і білка. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву). Дуже важливо нагодувати дитину правильним сніданком. Крім солодкого чаю, варення і кондитерських виробів, до нього повинні обовязково входити каші (вівсянка зарекомендувала себе найкраще), свіжі овочі; з фруктів перевагу віддають яблукам, багатим клітковиною і пектином. Це складні форми вуглеводів, запас яких необхідний дитині. Інші вуглеводи краще розподілити на проміжні прийоми протягом шкільного дня: фруктові нопої, чай, булочки, печиво, цукерки забезпечать постійне надходження свіжих порцій глюкози в кров і стимулюватимуть розумову активність школярів.Кожний продукт харчування має особливості, повязані з його хімічним складом. Знання властивостей того чи іншого продукту дає змогу якомога раціональніше використовувати його. При складанні норм харчування для дітей слід памятати, що:
-
енергетична цінність їжі повинна відповідати енергетичним витратам організму;
-
хімічний склад речовин повинен відповідати фізіологічним потребам організму;
-
харчування має бути різноманітним;
-
слід дотримуватись режиму харчування.
А тому меню для дітей треба ретельно продумувати заздалегідь, враховуючи їхні вікові особливості та потреби в харчуванні. Саме така задача є основною для технолога по харчуванню. Складене нею меню обовязково затверджується в СЕС і потім потрапляє до безпосередніх виконавців, тобто кухарів.
Обід школяра складається з трьох страв.
-
Перша страва – це різні супи. Вони містять багато сокогінних речовин. Особливої харчової цінності супи не становлять, вони „готують” шлунок до прийняття другої страви.
-
Друга страва найбільш поживна. Це варене, смажене й тушковане мясо або риба з різними гарнірами.
-
Третя страва – це сирі фрукти.киселі, компоти, соки. Вона корисна тим, що містить багато вітамінів.
Отже, в нашій школі:
-
Забезпечені безкоштовними обідами учні 1-4 класів і категорійні діти.
-
Снідають у навчальному закладі учні 1-их класів.
-
Обідають у школі, замовляючи комплексний обід учні 5-11-го класів.
-
Переважна більшість учнів харчується, купуючи чай і кондитерські вироби або обід без першої чи другої страви.
-
Функціонує буфет.
При організації харчування школярів обовязковим є:
-
Дотримання санітарно-гігієнічних вимог законодавства про охорону життя і здоровя дітей.
-
До при готування страв залучаються лише працівники їдалень, які пройшли медичний огляд, гігієнічні навчання і мають особову санітарну книжку.
-
Забезпечується повноцінне, якісне харчування дітей, а саме: - не допускається використання продуктів без якісних посвідчень, з ознаками псування та сумнівної якості; - додержуються умови і терміни зберігання продуктів харчування та технологія виготовлення страв, що відображається в бракеражних журналах сирої і готової продукції.
-
Керівником закладу затверджується порядок видачі дозволу на вживання дітьми приготовлених страв та зняття добових проб.
Шкільні роки – це час швидкого росту, постійного руху, напруженої розумової діяльності. Все це ставить перед організмом дитини підвищені вимоги, спричиняючись до великих витрат енергії. Тому про правильну організацію харчування школяра повинні дбати всі: посадовці державних органів, фахівці систем харчування, сімя та батьки, школа та вчителі.
|