Є лише одна поважна причина запізнитися на роботу – зайти до школи.
Чт, 02.05.2024, 10:24
Харківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 119 Харківської міської ради Харківської області
 Визнана атестованою з відзнакою із загальним коефіцієнтом результатів діяльності 54,13 (високий рівень)
| RSS
Головна » Статті » Сторінка медичної сестри

ЗДОРОВА ЇЖА - ЗДОРОВІ ДІТИ
Харчування школярів вимагає особливої уваги тому, що сучасне навчання в школі потребує високого розумового та фізичного навантаження й супроводжується значними енерговитратами.
За останніми даними ВООЗ, здоровя дитини на 15% залежить від організації медичної служби, на 25% - від генетичних особливостей і на 60% - від збалансованого харчування. Харчування дуже сильно впливає на все, що відбувається в житті та формуванні організму дитини. Це не тільки належний розвиток системи тралення, шлункового тракту, а й нервової, кістково-мязової систем та й узагалі усіх життєвоважливих органів. Правильний раціон впливає на прцездатність дитини, а відтак і на рівень засвоєння корисної інформації.
Сучасний школяр, на думку дієтологів повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для організму, що росте, обовязкове молоко, сир, кисломолочні продукти – джерела кальцію і білка. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибулю, моркву).
Дуже важливо нагодувати дитину правильним сніданком. Крім солодкого чаю, варення і кондитерських виробів, до нього повинні обовязково входити каші (вівсянка зарекомендувала себе найкраще), свіжі овочі; з фруктів перевагу віддають яблукам, багатим клітковиною і пектином. Це складні форми вуглеводів, запас яких необхідний дитині. Інші вуглеводи краще розподілити на проміжні прийоми протягом шкільного дня: фруктові нопої, чай, булочки, печиво, цукерки забезпечать постійне надходження свіжих порцій глюкози в кров і стимулюватимуть розумову активність школярів.Кожний продукт харчування має особливості, повязані з його хімічним складом. Знання властивостей того чи іншого продукту дає змогу якомога раціональніше використовувати його. При складанні норм харчування для дітей слід памятати, що:
  • енергетична цінність їжі повинна відповідати енергетичним витратам організму; 
  • хімічний склад речовин повинен відповідати фізіологічним потребам організму; 
  • харчування має бути різноманітним; 
  • слід дотримуватись режиму харчування.
А тому меню для дітей треба ретельно продумувати заздалегідь, враховуючи їхні вікові особливості та потреби в харчуванні. Саме така задача є основною для технолога по харчуванню. Складене нею меню обовязково затверджується в СЕС і потім потрапляє до безпосередніх виконавців, тобто кухарів.
Обід школяра складається з трьох страв.
  • Перша страва – це різні супи. Вони містять багато сокогінних речовин. Особливої харчової цінності супи не становлять, вони „готують” шлунок до прийняття другої страви.
  • Друга страва найбільш поживна. Це варене, смажене й тушковане мясо або риба з різними гарнірами.
  • Третя страва – це сирі фрукти.киселі, компоти, соки. Вона корисна тим, що містить багато вітамінів.

Отже, в нашій школі:
  1. Забезпечені безкоштовними обідами учні 1-4 класів і категорійні діти. 
  2. Снідають у навчальному закладі учні 1-их класів. 
  3. Обідають у школі, замовляючи комплексний обід учні 5-11-го класів. 
  4. Переважна більшість учнів харчується, купуючи чай і кондитерські вироби або обід без першої чи другої страви. 
  5. Функціонує буфет.
При організації харчування школярів обовязковим є:
  1. Дотримання санітарно-гігієнічних вимог законодавства про охорону життя і здоровя дітей. 
  2. До при готування страв залучаються лише працівники їдалень, які пройшли медичний огляд, гігієнічні навчання і мають особову санітарну книжку. 
  3. Забезпечується повноцінне, якісне харчування дітей, а саме:
    - не допускається використання продуктів без якісних посвідчень, з ознаками псування та сумнівної якості;      - додержуються умови і терміни зберігання продуктів харчування та технологія виготовлення страв, що відображається в бракеражних журналах сирої і готової продукції.
  4. Керівником закладу затверджується порядок видачі дозволу на вживання дітьми приготовлених страв та зняття добових проб.

    Шкільні роки – це час швидкого росту, постійного руху, напруженої розумової діяльності. Все це ставить перед організмом дитини підвищені вимоги, спричиняючись до великих витрат енергії. Тому про правильну організацію харчування школяра повинні дбати всі: посадовці державних органів, фахівці систем харчування, сімя та батьки, школа та вчителі.
Категорія: Сторінка медичної сестри | Додав: kharkovsc119 (18.03.2012)
Переглядів: 1203 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Категорії розділу
ВАЖЛИВО!


Міні-чат
500
Календар
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Пошук
 
http://ne-gnevi-boga.at.ua/
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Архів записів

Просмотреть Без заголовка
на карте большего размера


Категорії розділу
Мої статті [3]
Для батьків [11]
Для учителів [8]
Для учнів [9]
Сторінка психолога [12]
Сторінка медичної сестри [2]
Copyright MyCorp © 2024